piko-plant-social-foretag
Menu

Hur du sköter din Bohemian Orchid

För att kunna njuta så länge som möjligt av din Bohemian Orchid kan du läsa ett antal skötselråd här.

bohemian-orchids-verzorging-lichte-plaats
Ljus plats - inget direkt solljus 
bohemian-orchids-verzorging-voeding
1 gång per månad växtnäring
bohemian-orchids-verzorging-knippen
Klippa bort gren för andra blomning
bohemian-orchids-verzorging-onderdompelen
Sänk ner i vatten 1 gång var 5:e-7:e dag
bohemian-orchids-verzorging-temperatuur
Optimal temperatur: 16-24 ˚C

 

 

Näring 

Den långsamt växande Phalaenopsisen behöver i inomhusmiljö lite eller ingen växtnäring alls. Eventuellt kan du ge den lite vanlig växtnäring en gång i månaden.

Omplantering

Vi rekommenderar inte omplantering av Phalaenopsis (och orchidéer i allmänhet), såvida det inte är absolut nödvändigt eftersom krukan blivit för liten. Den nya krukan måste ha hål i botten så att överflödigt vatten kan rinna ut. Detta förhindrar att rötterna ruttnar. Orchidén tycker om en luftig blandning. Tryck inte ner komposten för hårt. På de flesta handelsträdgårdar finns det särskild orchidékompost att köpa.

Vattna

Orchidéer får snabbt för mycket vatten. Rötterna får ALDRIG stå i vatten. Om orchidén står i en kruka utan hål, var försiktig så att det inte blir vatten kvar i krukan. Vid för mycket vatten dör rötterna.
Vattna så här: ta orchidén med odlingskrukan ur ytterkrukan - låt alltså växten vara kvar i odlingskrukan. Doppa denna i en skål med rumstempererat vatten. Låt plantan stå i vattnet i fem till tio minuter. Se till att det inte är för mycket vatten i skålen som du doppar krukan: odlingskrukan får stå i upp till max. tre fjärdedelar vatten. Beroende på din situation hemma (temperatur och luftfuktighet) och vädret ute (mycket eller lite sol) doppar du växten lite oftare eller mer sällan än en gång i veckan. En god indikation är växtens vikt: ju lättare, desto torrare. Detta lär du dig att bedöma bättre med tiden.

Omblomning

Klipp av stängeln efter blomning ovanför det andra ögat nerifrån.

Ögat är en svullnad på blomsterstängeln och är lätt att känna igen. Med tiden kan en ny gren utvecklas från ögat. Det kan även utvecklas en ny gren under varje blad, som också kommer att blomma. Skär efter blomning även av denna gren ovanför det andra ögat. På så sätt kan växten blomma flera gånger. Om det inte vill sig med omblomningen kan du ställa din Phalaenopsis i ett lite kallare (ljust) rum (19 grader Celsius) i ett par månader. Detta gynnar knoppbildningen. När grenen syns, flyttar du tillbaka växten till sin gamla plats.